INDYK
Mięso z indyka słynie ze swoich walorów zdrowotnych - polecany jest przy dietach niskokalorycznych. Posiada niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka. Mięso jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne. W mięsie znajduje się również magnez, który reguluje pracę mięśni oraz gęstość kości, żelazo odpowiada za jakość krwi, a cynk odpowiada za kondycję skóry oraz prawidłowe utrzymanie równowagi kwasowo zasadowej. Mięso z indyka zawiera także witaminy z grupy B - niacynę, ryboflawinę i tiaminę.
KURCZAK
Mięso z kurczaka jest mięsem lekkostrawnym i odżywczym zawierającym dużo pełnowartościowego białka i mało nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera aminokwasy oraz jest źródłem cennych witamin: A, B1, B2, B12, C, E, PP, a także wielu mikroelementów, w tym cynku, magnezu i potasu. Mięso z kurczaka zalecane jest przy stosowaniu diety niskokalorycznej.